VIRUS DEL NIL OCCIDENTAL

25/08/2021

S’ha detectat la presència del Virus del Nil Occidental mitjançant la tècnica RT-PCR en mosquits vectors.

Els  mosquits van ser capturats amb una trampa especifica de captura de mosquits vectors i analitzats al laboratori del IRTA- CReSA dins del marc del component de vigilància entomològica del Programa de vigilància del virus del Nil Occidental.

La trampa es va ubicar a una explotació al municipi de Riudoms, Baix Camp (província de Tarragona).

Davant d’aquest resultat, s’ha avisat al Departament de Salut i als serveis veterinaris oficials dels Serveis territorials del DACC a Tarragona per tal de reforçar la vigilància amb l’objectiu de determinar l’expansió del virus a la zona.

Pel que fa als propietaris/es i veterinaris/àries d’èquids, cal que estigueu alerta i en el cas que aparegui algun èquid amb simptomatologia nerviosa, especialment a la zona del Baix Camp, és molt important que s’enviïn mostres a l’IRTA - CReSA i informeu als Serveis Veterinaris Oficials del DACC.

En aquest sentit, adjuntem el Procediment d’actuació del/la veterinari/ària en cas de sospita clínica en èquids per a la vigilància de la febre del Nil Occidental a Catalunya i el document de tramesa de mostres.

Recordar que la mesura de prevenció de la Febre del Nil Occidental tant en humans com en èquids, és evitar la picada de mosquits mitjançant l’ús de desinsectants o repel·lents de mosquits autoritzats per aquesta finalitat en instal·lacions i/o animals o en cas que sigui factible, col·locant mosquiteres a les obertures exteriors de les quadres de cavalls.

Us demanem que feu extensiva aquesta informació als propietaris/es i veterinaris/àries d’èquids, i a altres col·lectius del sector que els pugui interessar.

Us mantindrem informats sobre l’evolució d’aquest cas i de la situació de la circulació del Virus del Nil Occidental al territori.

Per a qualsevol dubte o consulta salutanimal.daam@gencat.cat