RECORDATORI PLA DE GESTIÓ I CONTROL DEL PORC VIETNAMITA A CATALUNYA

29/09/2021

Des el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya,  us informem que en data 31 de març 2019, es va catalogar com a espècie exòtica invasora el Porc vietnamita, aquesta catalogació comporta la prohibició genèrica de la seva possessió , transport, tràfic i comerç d’exemplars vius, inclòs el comerç exterior.

El PLA DE GESTIÓ i CONTROL ;

  • Per part dels PROPIETARIS:

Tenen un termini  fins l’1 de gener de 2022 que hauran d’informar de la seva possessió a les autoritats competents mitjançant la signatura d’una declaració responsable i hauran d’informar amb caràcter immediat de l’alliberament accidental dels exemplars i no podran comercialitzar, reproduir ni cedir aquests exemplars. En aquest link https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Declaracio-de-tinenca-de-noves-especies-incloses-al-Cataleg-despecies-exotiques-invasores?category=75c244ce-a82c-11e3-a972-000c29052e2c , està detallada la documentació que requereix  la tinença d’aquest animal.

  • Per part dels VETERINARIS:

Si teniu algun client que es troba en possessió d’un porc vietnamita, heu de comunicar-li que es tracta d’una espècie exòtica invasora i que disposa de 2 opcions:

  1. El propietari no vol l’animal: el veterinari/ària pot eutanasiar-lo o cedir-lo de manera voluntària a un Centre de Fauna de la Generalitat per al seu sacrifici. 
  2. El propietari vol conservar l’animal: l’ha de regularitzar (veure link adjuntat) amb tots els requisits sanitaris i legislatius (declaració de responsabilitat, identificació AIAC, esterilització, vacunació Aujeszky).

 Qualsevol dubte o problema podeu consultar tota la informació i com procedir en el Pla de gestió de control del porc vietnamita a Catalunya que us adjuntem.

1 El procediment i els formularis es poden consultar en el següent enllaç de tràmits de la Generalitat: Declaració de tinença de noves espècies incloses al Catàleg d'espècies exòtiques invasores