MINISTERIO DE AGRICULTURA, PESCA Y ALIMENTACIÓN

12/12/2018

Declarades oficialment indemnes de Brucel·losi ovina i caprina, de brucel·losi
Bovina i de Tuberculosi bovina diverses CCAA i províncies

El Comitè Permanent de Sanitat Vegetal, Sanitat Animal, Aliments i Pinsos de la Unió Europea (Paff), reunit el dia 11 de desembre  a Brussel·les, ha aprovat per unanimitat de tots els estats membres, la declaració de la Comunitat Autònoma de Madrid i de les províncies de Cadis i Ciudad Real, com oficialment indemnes de brucel·losi ovina i caprina. També s'ha aprovat la declaració de les comunitats autònomes de Madrid i València i de les províncies d'Almeria, Granada i Jaén com oficialment indemnes de brucel·losi bovina; i de la província de Pontevedra com oficialment indemne de tuberculosi bovina.

Les declaracions com regions oficialment lliures seran efectives un cop siguin publicades per Decisió en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) i són un reconeixement al gran esforç realitzat per Espanya en la lluita contra aquestes malalties, en poc més de 25 anys d'aplicació homogènia d'aquests programes, des de l'inici de les campanyes de sanejament ramader.

Aquestes declaracions s'afegiran a les efectuades en anys anteriors, de manera que en l'actualitat són ja 14 comunitats autònomes i 5 províncies les declarades com a lliures de brucel·losi ovina i caprina, i 12 les comunitats autònomes i 7 les províncies declarades com a lliures de brucel·losi bovina .

 Destaca la declaració de Pontevedra com la primera província peninsular oficialment indemne de tuberculosi bovina, que s'afegeix així a la Comunitat Autònoma de Canàries, que va ser declarada com a tal a principis de 2017.

Per poder accedir a aquest estatus sanitari una regió o província s'ha de mantenir per sota d'un 0,1% de ramats infectats, i tenir el 99,9% de les explotacions qualificades com oficialment indemnes (T3) durant 6 anys consecutius.

 Això suposa un incentiu tant per a les administracions públiques com per als sectors productius, quan la traduïm la flexibilització d'algunes mesures, d'acord amb la normativa comunitària, així com una millora en la imatge de l'estatus sanitari d'Espanya, facilitant així el manteniment i l'obertura de noves possibilitats comercials 

Així mateix, es reconeix el continu avanç cap a l'eradicació d'aquestes importants zoonosis, amb el consegüent benefici per a la salut pública.