ELS POLÍTICS RESPONEN A LES PREGUNTES CANDENTS DE LA VETERINÀRIA

09/02/2021

En plena campanya per les eleccions al Parlament de Catalunya, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha demanat als partits polítics les dues preguntes candents de la veterinària:

  1. Estaries d'acord en reduir l'IVA que grava la professió veterinària al 10%, com era fins el 2012?
  2. Estaries d'acord en incloure els veterinaris a la comissió que gestiona la COVID?

 

És una acció que s'emmarca en la campanya: #ElsPolíticsResponen. Amb les seves respostes, ha quedat palès que tots els partits estan d'acord en rebaixar l'IVA veterinari i, tot i així, l'esmena no ha estat aprovada als Pressupostos Generals de l'Estat.

 

S'ha entrevistat a: la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el diputat al Parlament Europeu per Ciutadans, Jordi Cañas; el veterinari i diputat a les Corts per Esquerra Republicana, Joan Capdevila; la diputada al Parlament pel Partit Socialista de Catalunya, Assumpta Escarp; el diputat al Parlament per Catalunya En Comú Podem, Lucas Ferro; la número 2 a les llista de Barcelona pel PDeCAT, Joana Ortega; la regidora de l'Ajuntament de Reus per Les CUP, Mònica Pàmies; i la número 2 a la llista de Barcelona pel Partit Popular de Catalunya, Lorena Roldán.

 

Es poden veure les seves respostes als dos vídeos fets pel CCVC:

 

  1. Rebaixa de l'IVA Veterinari

 

 

  1. Veterinaris a la comissió d'experts

 

 

A grans trets i a mode d'spoiler, els partits estan d'acord en efectuar la rebaixa de l'IVA. És una petició que els col·legis professionals de veterinaris de Catalunya i Espanya demanen des del 2012 i, tanmateix, encara no s'ha fet efectiva. La darrera oportunitat es va tenir durant el debat per a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), i, tot i que aquesta vegada la rebaixa de l'IVA era un punt en els acords de legislatura de PSOE i Podemos, s'ha tornat a quedar en paper mullat. Aquí, desgranem els principals arguments polítics.

 

Pel que fa a la segona qüestió: "Estaries d'acord en incloure els veterinaris a la comissió d'experts que gestiona la COVID?" també s'ha obtingut el mateix quòrum polític. De les seves respostes, es destaca que són coneixedors del concepte Una Salut o, One Health en anglès, el concepte que fa referència a que la salut animal, la mediambiental i la humana estan interrelacionades.

 

També coincideixen en que la pandèmia és una situació extraordinària que requereix d'aprofitar tot el coneixement que hi ha. I si és un coneixement que prové dels veterinaris, un col·lectiu de professionals sanitaris amb experiència en la gestió i control de malaltes transmissibles en animals, és una altra raó de pes per tenir-los en compte, exposen els polítics.

 

Des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i des dels quatres col·legis Oficials de Veterinaris posem una vegada més a disposició del govern l'expertesa del nostre col·lectiu al servei del govern i de tota la ciutadania.

 

Per a més informació, pots veure els vídeos de la campanya #ElsPolíticsResponen amb les dues preguntes que hem fet tots els partits i les preguntes de cada un d'ells:

  1. Rebaixa de l'IVA veterinari
  2. Veterinaris a la comissió d'experts