Compte! 馃悰 La procession脿ria del pi pot tenir conseq眉猫ncies greus pel teu gos

17/02/2020
El Consell de Col路legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) alerta de la pres猫ncia de la procession脿ria del pi i, en especial, de les afectacions que pot tenir pel teu gos. Amb aquest article es vol posar a l鈥檃bast de tothom el coneixement necessari per a qu猫 els propietaris s脿piguen qu猫 fer en 猫poques d鈥檃lta afectaci贸, com febrer i mar莽.

Hem consultat a Rafael Mendieta, un dels veterinaris del CCVC especialitzat en mascotes i en veterin脿ria cl铆nica, i des de la seva experi猫ncia ens respon a totes les nostres preguntes. Comencem!

Qu猫 茅s la procession脿ria del pi?

脡s el nom que fa refer猫ncia a una de les erugues de la fam铆lia Thaumetopoeidae. Si 茅s una eruga, per tant, vol dir que tamb茅 茅s una papallona. Les etapes d鈥檃quests insectes s贸n quatre: ou, eruga, cris脿lide i papallona.

Per qu猫 茅s perillosa?

Per qu猫 l''eruga presenta fins a 500.000 p猫ls o tricomes urticants i al路l猫rgens que, en contacte amb la pell produ茂da per granellades i erupcions, irritaci贸 d''ulls (conjuntivitis). Si els gossos llepen, generen problemes respiratoris i necrosi en la llengua.

Quan 茅s perillosa?

脷nicament en la fase d鈥檈ruga. La papallona, que 茅s inofensiva, posa els ous a les branques dels pins i cedres. All脿, les erugues creixen menjant les fulles de l鈥檃rbre. Quan ja han madurat, han de fer la cris脿lide i aleshores 茅s quan baixen dels arbres per enterrar-se. Justament, se鈥檒s anomena procession脿ries perqu猫 baixen dels pins l鈥檜na darrera l鈥檃ltre que recorda les processons.

Qui es pot veure afectat per la procession脿ria?

Sobretot els gossos, ja que quan les veuen al terra se senten atrets pels colors llampants de l鈥檈ruga; desconeixen que els colors vius s贸n, en la naturalesa, indicadors de toxicitat. La curiositat fa que les nostres mascotes puguin llepar aquestes processons o b茅 posin el morro a forats on n鈥檋i hagi i que al tocar-les pateixin lesions.

Els gats patirien les mateixes conseq眉猫ncies si les toquessin. Ara b茅, s贸n animals menys impulsius, m茅s cautelosos i calculadors i rarament en s贸n afectats.

Per qu猫 s贸n especialment perilloses pels gossos?

Se''ls s''inflen molt els llavis i el morro quan les toquen. El m茅s preocupant 茅s quan les llepen, ja que se''ls pot inflamar tant la llengua que els causa problemes respiratoris. A m茅s, en alguns casos, la urtic脿ria desencadena l鈥檃parici贸 de llagues que es necrosen (moren) i es desprenen de la llengua. Llavors la llengua queda en forma un serrell, com veiem en les seg眉ents imatges. Tot i que impacta, l''animal pot fer vida normal.


En el pitjor dels casos, si l鈥檃fectaci贸 茅s molt greu, el gos podria arribar a morir. Ara b茅, s贸n casos realment molt espor脿dics en qu猫, per exemple, l鈥檃nimal es podria haver empassat l鈥檈ruga.

Qu猫 s鈥檋a de fer si detectem que la nostra mascota ha entrat en contacte amb una procession脿ria?

A l鈥檌nstant se li pot netejar la zona amb aigua, 茅s important fer servir guants, ja que, com hem dit, la procession脿ria tamb茅 causa urtic脿ria a les persones. I tant r脿pid com sigui possible cal anar al veterinari per iniciar el tractament de seguida i aconseguir el menor dany possible.

En quin moment de l鈥檃ny?

Les erugues abandonen els nius cap al febrer mar莽. Amb les elevades temperatures dels darrers anys, 茅s freq眉ent trobar-les a principis de febrer. 脡s el moment de l鈥檃ny en qu猫 cal anar m茅s en compte.

Precaucions a prendre

Durant els mesos de febrer i mar莽 cal extremar les precaucions. Quan siguem prop de pins o cedres es recomana observar atentament la zona per veure si es detecten procession脿ries. Si n鈥檋i ha, 茅s millor evitar la zona. En tot cas, s鈥檋a d鈥檈star a l鈥檃guait i vigilar de prop el gos, controlar qu猫 ensuma i qu猫 intenta llepar per evitar mals majors.