COMISSIÓ EUROPEA

23/11/2017

Agència de Salut Pública de Catalunya

Per al vostre coneixement s’ha publicat el  Reglamento Delegado (UE) 2017/2168 de la Comisión, de 20 de septiembre de 2017, por el que se modifica el Reglamento (CE) n.° 589/2008 de la Comisión en lo que atañe a las normas de comercialización de los huevos de gallinas camperas en los casos en que se restringe el acceso de estas a espacios al aire libre.

S'amplia a 16 setmanes el període en què les gallines camperes poden estar a l'interior sense perdre el seu estatus

La Comissió Europea ha decidit ampliar a 16 setmanes el període de temps en què les gallines camperes poden romandre sense sortir a l'exterior, per motius sanitaris, sense que això impliqui a pèrdua d'estatus. La normativa comunitària fins ara només establia un període de 12 setmanes de derogació. L'extensió a 16 setmanes entrarà en vigor el divendres 25 de novembre.

Les noves regles també aclareixen que aquesta derogació s'aplica a nivell de bandades (en lloc de regions o granges). Això permet que les granges que hagin introduït noves parvades durant el període de restricció es beneficiïn de la derogació completa; els ous de cada parvada individual a la mateixa granja es poden etiquetar com camperos durant tot el període de 16 setmanes d'accés restringit a l'exterior, independentment de quan la granja va estar sota les Restriccions.

En l'actualitat hi ha al voltant de 390 milions de gallines a la UE, de les quals al voltant de 54 milions (14%) es mantenen en sistemes de distribució lliure (14%). Els ous de gallines camperes són particularment importants al Regne Unit (el 53% de les gallines es mantenen allà), Irlanda (40%), Àustria (21%), França (18%), Alemanya (18%) i els Països baixos (15%). En termes de mida de esbart, el Regne Unit manté la major part de la població de gallines camperes de la UE (41%), seguida d'Alemanya (17%), França (16%) i els Països Baixos (10%).

Les restriccions a la influença aviària imposades en 2016/17 van tenir un impacte especialment greu a Alemanya, els Països Baixos, el Regne Unit, Bèlgica, França i Irlanda.