El Col·legi de Veterinaris de Girona col·labora amb el projecte pioner HospiGos per facilitar el retrobament entre pacients hospitalitzats a l'Hospital Santa Caterina de Girona i els seus gossos.
La iniciativa, promoguda per l'Institut d'Assistència Sanitària al costat de l'Hospital Santa Caterina i el Col·legi de Veterinaris de Girona, permet visites canines a pacients en situació de final de vida o amb pronòstic incert.
Amb un protocol rigorós, HospiGos reconeix el valor terapèutic de les mascotes al benestar emocional del pacient.
Amb el compromís de promoure l'enllaç humà-animal com a font de salut i benestar emocional, una iniciativa pionera impulsada per l'Institut d'Assistència Sanitària juntament amb l'Hospital Santa Caterina i el Col·legi de Veterinaris de Girona, el programa permet que pacients hospitalitzats en situació de final de vida o amb pronòstic incert puguin retrobar-se amb els gossos durant l'ingrés.
L'objectiu d'aquesta col·laboració és acompanyar el procés clínic amb una atenció més humana i centrada en les necessitats emocionals del pacient, reconeixent el paper terapèutic i afectiu que tenen els animals de companyia a la seva vida.
Un projecte que neix duna història real
HospiGos va néixer durant la pandèmia, inspirat en el cas d'un pacient que trobava a faltar la seva gossa Estrella durant el seu ingrés. Una infermera va arribar a imprimir-li una foto de l'animal perquè la tingués al costat. Avui, Estrella ha esdevingut el símbol del projecte, il·lustrant el passaport oficial que permet l'accés dels gossos a l'hospital.
El primer retrobament del programa ha estat el de Rafael, un pacient ingressat des de fa més de tres mesos a l'Hospital Santa Caterina amb pronòstic incert, que ha pogut tornar a abraçar la seva gossa Perla. "Estic molt agraït al personal sanitari i de poder veure avui la meva gossa. La trobava molt a faltar i passar aquesta estona amb ella ha significat molt per a mi", va expressar emocionat.
El poder emocional de l'enllaç amb els animals
Tal com expliquen la Teresa Lapiedra i la Roser Grau, infermera i oncopsicòloga de l’Hospital Santa Caterina, “la presència dels animals de companyia pot transformar l’estat emocional dels pacients. Una simple visita pot reduir l’ansietat, millorar l’estat d’ànim i fins i tot afavorir la recuperació”.
Hospigos s’emmarca a l’aposta de l’Institut d’Assistència Sanitària per una atenció centrada en la persona, reconeixent que la salut emocional és part fonamental del procés terapèutic.
Un protocol rigorós per a una experiència segura
La iniciativa contempla un protocol estricte que vetlla per la seguretat de pacients, professionals i animals. L'equip mèdic de l'IAS valora cada cas individualment i, si es compleixen tots els requisits, es fa un Passaport HOSPIGOS que permet l'accés del gos a l'hospital.
L'acompanyant de l'animal designat pel pacient ha de signar un compromís de bones pràctiques. A més, el Col·legi de Veterinaris de Girona s'encarrega d'assignar professionals col·legiats que certifiquin els requisits higiènics i sanitaris (legislació, estat de vacunació, desparasitació, revisió general de l'estat sanitari i higiene) que s’han de complir) i aquelles indicacions relatives al benestar de l'animal.
Els serveis veterinaris són voluntaris i no remunerats, encara que els costos del material aniran a càrrec del pacient o de l'acompanyant.
Purina ha contribuït al projecte mitjançant la creació de targetes identificatives per al gos i la persona encarregada de portar-lo a l'hospital, que serà lliurat a les famílies al costat del passaport caní, el qual haurà de registrar el vistiplau de l'equip que atén la persona ingressada, dels responsables del grup de treball de HospiGos i del veterinari.