Els animals no tenen tiquet, garantia ni devolució. No són un regal.

21/12/2023

Campanya del COVGi contra la compra compulsiva d'animals per Nadal.

El darrer estudi realitzat sobre abandonament i adopció animal publicat per la Fundació Affinity el 2023 confirma que la xifra d'abandonament d'animals de companyia a Espanya continua augmentant de manera preocupant.

Al voltant de 290.000 animals, inclosos gossos i gats, han estat recollits en refugis l'any 2022, el que suposa 33 animals cada hora, 790 animals cada dia i 24.000 animals cada mes, situant-nos com el país amb les xifres més altes d'Europa.

Davant la compra compulsiva de mascotes com a regal durant el Nadal, fet que dispara les xifres d'abandó durant els mesos següents, des del Col·legi de Veterinaris de Girona volem traslladar a la societat el missatge que “Els animals no tenen tiquet, garantia, ni devolució. No són un regal”.

Abans d'adquirir un animal de companyia, convidem a fer un important exercici de reflexió sobre si la persona que es convertirà en tutor d'aquest animal disposa de temps, recursos i mitjans econòmics necessaris per fer-se responsable durant tota la vida de l'animal i si pot garantir les cures bàsiques de salut i benestar que necessita, incloent-hi la identificació amb microxip, el censat al registre municipal o el compliment amb el calendari de vacunacions i desparasitacions obligatòries.

Volem també ressaltem la importància que el ciutadà pot informar-se en matèria de tinença responsable i benestar animal en qualsevol centre veterinari a fi de conèixer prèviament alguns aspectes de salut, control sanitari dels animals, zoonosis, tractaments obligatoris segons la normativa vigent, compliment d’ordenances municipals i altres normes i aspectes d’educació i convivència que li ajudin a prendre la decisió correcta.